Πανούκλα Αλµπέρ Καµύ

Ο πόλεμος-αυτή η "Μαύρη πανούκλα"-ξεσπά στην Ευρώπη. Η Γαλλία σπαράζει στις όχθες του Σομ και του Λουάρ, εκατομμύρια οι αιχμάλωτοι στα κρεματόρια. Ο πόλεμος κάνει πιο έντονο το χωρισμό, την απουσία, την αρρώστια, την ανασφάλεια. Μήπως όμως δεν είμαστε πάντα υπό απειλή, αποκομμένοι, εξόριστοι, σαρακοφαγωμένοι όπως το φρούτο από το σκουλήκι;

Ο Καμύ καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον. Oλόκληρη πόλη μπαίνει σε καραντίνα όταν ξεσπάει επιδημία βουβωνικής πανώλης. Κανείς και τίποτα δεν προσεγγίζει την πόλη, οι κάτοικοί της ζουν αποκομμένοι και απομονωμένοι σε έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και µμονοτονίας.

Τίτλος: Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ
Διαστάσεις: 14x21
Σελίδες: 356
Συγγραφέας: ΚΑΜΥ ΑΛΜΠΕΡ
Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Πρώτη έκδοση: 10 Ιουνίου 1947

Αλμπέρ Καμύ

Γεννήθηκε το 1913 στην Αλγερία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου και είχε αναπτύξει ενεργό δράση στα πολιτικά πράγματα της χώρας του. Το πρώτο του βιβλίο, Απ’ την καλή και την ανάποδη δημοσιεύτηκε το 1937. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το 1942 πήγε στη Γαλλία και έγινε διευθυντής της εφημερίδας Μάχη. «Ο ξένος» και «ο μύθος του Σίσυφου» ήταν τα δύο μυθιστορήματα που τον έκαναν γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Λίγα χρόνια αργότερα εγκατέλειψε την εφημερίδα και έγραψε την «Πανούκλα», σημαντικό έργο του. Ο Καμύ είχε σημαντική παρουσία και στο θέατρο. «Η παρεξήγηση», ο «Καλιγούλας» και η «Κατάσταση πολιορκίας» είναι μερικά από τα έργα του. Το 1957 κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας. Σκοτώθηκε το 1960, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 47 ετών.

 


 Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΤΟΥ ΚΑΜΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΑΓΚΑ