Γράφει η Ευσταθία
Gustave Flaubert
Pin It

Πριν από κάποια χρόνια, ένα ανοιξιάτικο απόγευμα έπεσε στα χέρια μου η νουβέλα του Γκυ ντε Μωπασάν (1850- 1893) «η Χοντρομπαλού»1. Εντυπωσιασμένη από το εν λόγω έργο, θέλησα να γνωρίσω καλύτερα αυτόν τον ιδιαίτερο συγγραφέα.
«Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι ,λέει ο λαός». Και στην περίπτωση του Γκυ ταιριάζει απόλυτα, μιας και ο φίλος και μέντοράς του ήταν ο κατά πολύ μεγαλύτερός του , Γκυστάβ Φλωμπέρ.

Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ , όταν γνώρισε τον Γκυ ήταν ήδη ένας φτασμένος συγγραφέας- αν σκεφτούμε ότι η Μαντάμ Μποβαρύ του είχε εκδοθεί όταν ο Γκυ ήταν μόλις 7 ετών. Φίλος της μητέρας του ,σήμαινε πολλά για τον νεαρό Γκυ μιας και είχε αντικαταστήσει κατά κάποιον τρόπο και τον πατέρα του (έχοντας μάλιστα και το ίδιο όνομα με εκείνον)ο οποίος εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία παίρνοντας διαζύγιο από την μητέρα του όταν ο Γκυ ήταν ακόμα μικρός.

Η Μαντάμ Μποβαρύ σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τότε στη γαλλική κοινωνία φτάνοντας στα δικαστήρια για το τολμηρό της περιεχόμενο. Κατηγορήθηκε για «εγκλήματα προσβολής της δημοσίας και θρησκευτικής ηθικής και των χρηστών ηθών»2 Φλωμπέρ κερδίζει τη δίκη και αφιερώνει το βιβλίο του στον δικηγόρο του που τον βοήθησε να κερδίσει τη δίκη3. Η Μαντάμ Μποβαρύ τάραξε τα φαινομενικά ήσυχα νερά της υποκριτικής γαλλικής κοινωνίας και του πουριτανισμού της καθολικής εκκλησίας . Ο Φλωμπέρ με το έργο του αυτό επηρέασε σε βάθος τα γαλλικά γράμματα. Όταν τον ρώτησαν ποια είναι τελικά αυτή η Μαντάμ Μποβαρύ, απάντησε «Η Μποβαρύ είμαι εγώ».

Και πάμε τώρα στον αγαπημένο μας Γκυ ντε Μωπασάν. Η «Χοντρομπαλού» του είναι γνήσιο παιδί της Μποβαρύ. Η Ρουέν είναι η αγαπημένη τους πόλη. Γύρω από αυτήν είναι η ακτίνα δράσης τους. Η χοντρομπαλού έχει εκεί το μπουρδέλο της και η Μαντάμ Μποβαρύ ζει τον έρωτά της λίγο πριν τον οριστικό της χαμό . Και οι δύο «αλέθονται» στα κοφτερά σαγόνια μιας υποκριτικής κοινωνίας. Το τέλος και των δύο ιστοριών δεν είναι αίσιο.

Και η ζωή μεταξύ των δύο συγγραφέων είναι παρόμοια. Ακτίνα δράσης τους η περιοχή γύρω από τη Ρουέν. Η αγάπη τους για τις απολαύσεις της ζωής μεγάλη όπως και ο έκλυτος βίος. Αλλά το πιο σπουδαίο και άξιο μνείας είναι ότι τους χαρακτηρίζει και τους δύο ένας ιδιότυπος φεμινισμός . Ένας φεμινισμός που κλίνει περισσότερο προς μία συγκινητική κατανόηση της γυναικείας φύσης και κατ’ επέκτασιν, της ανθρώπινης. Ίσως γιατί πάει πιο βαθιά και φτάνει στον πυρήνα της ύπαρξης, εκεί που δεν υπάρχει φύλλο.

Και οι δύο υπέφεραν από σύφιλη. Καθόλου ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή. Μια άλλη «σύφιλη» όμως κατέτρωγε την ψυχή τους. Η πικρή επίγευση του μάταιου της ζωής.
Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία 58 ετών.

Ο Γκυ ντε Μωπασάν έσβησε στο άσυλο μόλις 43 ετών. Πριν είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Εκτός από τη σύφιλη που είχε από τα 20 , τη χαριστική βολή την έδωσε η αυτοκτονία του αδερφού του. Έτσι η ζωή του έγινε μια βαριά υπόθεση που έπρεπε γρήγορα να ξεμπερδέψει από αυτή, όπως θα έλεγε και ο Σοπενχάουερ που τόσο αγαπούσε.

Ένα μικρό δείγμα της αγάπης που έθρεφαν οι γυναίκες για το Γκυ ντε Μωπασάν ανακάλυψα στην «Εφημερίδα των Κυριών» πέφτοντας τυχαία στην επιστολογραφία του Γκυ με μία νέα Ρωσίδα ζωγράφο αδικοχαμένη κι αυτή (από φυματίωση) , την Μαρί Μπασκιρτσέφ.

Η Μαρί λοιπόν γράφει στον Γκυ:
«Κύριε, σας διαβάζω σχεδόν με ευτυχίαν. Λατρεύετε την αλήθειαν της φύσεως και ευρίσκετε εις αυτήν τόσον μεγάλην ποίησιν, ενώ συγχρόνως μας συγκινείτε με λεπτομερείας αισθημάτων τόσον ανθρωπίνων ,ώστε να αναγνωρίζομεν εις αυτά τον εαυτόν μας και να σας αγαπώμεν με αγάπην εγωϊστικήν».


1. Από αυτή την τυχαία συνάντησή μου με τον Γκυ ντε Μωπασαν και τη «Χοντρομπαλού» προέκυψε το θεατρικό έργο, (κωμικόδραμα μετά μουσικής) «η Τύχη της χοντρούλας» του Βασίλη Κατσικονούρη και της Ευσταθίας, εκδόσεις Κάπα Εκδοτική. Την υπέροχη ελληνική μετάφραση της “Boule de suif”έκανε η αείμνηστη ποιήτρια και μεταφράστρια Αμαλία Τσακνιά (1932-1984), εκδόσεις Κίχλη.
2. «Μαντάμ Μποβαρύ» μετ. Βασιλική Κοκκίνου εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
3. Ο Φλωμπέρ αφιερώνει το βιβλίο στον « Μαρί-Αντουάν- Ζιλ Σενάρ μέλος του δικηγορικού σώματος των Παρισίων , πρώην πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και πρώην υπουργό των Εσωτερικών». Μαντάμ Μποβαρύ, μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


Ευσταθία

  Επισκεφτείτε το κανάλι της Ευσταθίας στο Youtube Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος   2021
Δ Τ Τ Τ Π Σ Κ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΒΙΒΛΙΑ | ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το λιμάνι στην ομίχλη - Simenon Georges

Διαβάστε

Επιλογές από τη Βιβλιοθήκη

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Γράφουν - Συνεργάζονται

Ντόρα Ρίζου
Τάκης Σιμώτας
Βασίλης Κατσικονούρης
Ευσταθία
Γιώργος Τζιουβάρας Tenorman
Νίκη Μαυροειδή
Δημήτρης Κοτάκος
Βαγγέλης Γαροφάλλου
Μιχάλης Ρίζος
Ροδιανός Αντωνακόπουλος